Видавництва АСТ і «Ексмо», що входять до найбільшої видавничої групи «Ексмо-АСТ», подали позови до месенджеру Telegram.

Суд відразу задовольнив вимогу про забезпечувальні заходи, зобов’язавши Роскомнадзор заблокувати доступ до книг «11/22/63» Стівена Кінга, «Метро 2033» Дмитра Глухівського та ін., які поширюються в Telegram-каналах.

«Ексмо-АСТ» вперше вирішило використовувати судові методи щодо Telegram. Раніше група домагалася видалення піратського контенту через звернення в месенджер і скарги в Apple і Google, які переадресовували вимоги до магазинів додатків.

З 2019 року на вимогу Асоціації із захисту авторських прав в інтернеті в інтересах «Ексмо-АСТ» Telegram видалив 52 тис. піратських публікацій і 31 канал в своїй web-версії. Крім того, після звернень асоціації в Apple на вимогу Асоціації месенджер заблокував 346 каналів в iOS, а на вимогу Google заблокував 69 каналів в Android.

Однак за словами книговидавців Telegram реагує не на всі претензії, і їх щорічні збитки через піратські копії в Telegram-каналах оцінюються в 55 млрд руб.

Асоціація вимагала від месенджера впровадити технологію «цифрових відбитків», яка дозволила б видаляти піратський контент системно. Наприклад, цього книговидавці змогли добитися від соцмережі «ВКонтакте». Однак Telegram не зробив цього.

І наразі Асоціація вирішила набрати «критичну масу» судових рішень, щоб з’явилася можливість блокування Telegram за багаторазові порушення.