Роскомнадзор склав перший протокол проти Google за те, що дані росіян не перенесені на сервери в Росії.

Компанія Google LLC не локалізовала дані громадян Росії на території країни. Згідно із законодавством Росії, компанія повинна була підтвердити факт локалізації, але не зробила цього. Невиконання оператором цієї вимоги загрожує штрафом від 1 млн до 6 млн руб., При повторному порушенні – від 6 до 18 млн.

Якщо суд оштрафує Google, це буде перший штраф за невиконання вимог про перенесення персональних даних в Росію. Раніше компанію штрафували, але через інші порушення – за невидалення забороненого контенту і відмову приховати посилання на такі матеріали при пошуку. Загальна сума штрафів – 18,7 млн ​​руб.

Не виконали вимоги про локалізацію баз даних росіян також Twitter і Facebook. Компаніям наказали це зробити ще в квітні 2021 року і 600 зарубіжних сайтів, в тому числі Apple і Microsoft, це зробили.

Поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення, що встановлюють штраф за невиконання вимог щодо зберігання даних росіян, були прийняті в кінці 2019 року.

У грудні 2019 го було прийнято поправки в КпАП, які посилили відповідальність за порушення вимог щодо зберігання персональних даних. За дані порушення була заблокована соцмережа LinkedIn.

У лютому 2020 року Facebook і Twitter оштрафували за відмову локалізувати дані. Facebook заплатив штраф, тоді як Twitter оспорює це в суді.