12 грудня 2019 року Верховна Рада України у другому читанні і в цілому ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду.

Прийнятий закон усуває дублювання наглядових функцій при ринковому нагляді за продукцією, знижує навантаження на бізнес різними окремими видами перевірок, вводить принцип покарання за невиконання вимог органів ринкового нагляду щодо усунення несуттєвих порушень, а не за самі порушення, усуває непрозорість і необ’єктивність в прийнятті рішень про накладення штрафів органами ринкового нагляду, підвищує захист споживачів у разі виявлення на ринку нехарчової продукції, яка є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам.

Цей закон став останнім зі списку необхідних для старту переговорів з Євросоюзом про укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA, або так званий “промисловий безвіз”) та спрощеному експорту промислових товарів з України в ЄС без додаткової сертифікації.

На перших етапах АСАА може охоплювати один або кілька секторів, з поступовим розширенням на всі передбачені в Угоді про асоціацію 27 сектори. Потенційно ACAA може охопити до 20% сьогоднішнього експорту України до ЄС.

Кабмін очікує, що поточний рівень підготовки України дозволяє укласти ACAA як мінімум в трьох секторах.